Acta sisena trobada

Publicado: febrero 24, 2014 de bibianamarin en Acta de les trobades

Acta reunió Equip investigació-acció

Data: 1 d’octubre de 2013

Lloc: Centre cultural La Torrassa

Assistents/es: Pilar Folgueiras (professora UB), Bibiana Marín (Akwaba), Maria Barbero (presidenta associació esportiva Margarita Xirgu), Juli Díaz (professor IES Eduard Fonseré), Ana Isabel del Río (formadora de la FaPaC).

BLOC: https://grupinvestigacioacciohospitalet.wordpress.com/

RESUM IDEES REUNIÓ ANTERIOR, estiu 2013

A la última trobada del curs 2013-2014 els docents participants a l’equip d’investigació que van posar en marxa les sessions d’orientació als IES, van explicar els resultats que van obtenir. El més remarcable de tot va ser la diferència d’assistència que va haver-hi entre les famílies dels dos centres. Al primer centre la participació de famílies va ser pràcticament nul·la. Al segon centre, el nivell de participació va ser molt alt. La diferència entre un centre i un altre va ser el sistema de convocatòria i contacte amb les famílies.

Quan la convocatòria va ser genèrica, sense clarificar de forma ampla el valor i sentit de la convocatòria que es va fer i sense convidar personalment a les famílies, la resposta va ser pràcticament nul·la. Al segon centre, la convocatòria va ser personalitzada i va arribar a les famílies per diferents vies: trucada, invitació dels tutors/es, divulgació per via electrònica, informació directa als alumnes, etc. La resposta a la convocatòria va ser molt alta. Queda clar que fer servir diverses vies i, sobretot, convidar personalment a les famílies és un element diferenciador per tal d’aconseguir una alta implicació i participació de les famílies. Resulta difícil per les famílies discriminar el valor i la importància de les activitats que es posen en marxa des dels centres si no es personalitzen els missatges. Aconseguir cridar l’atenció dels pares envers les iniciatives dels centres entre el maremàgnum de tasques i informació que arriba a cada persona i a cada llar suposa una implicació diferencial en la tasca de divulgació que es faci. Segons Thomas Hylland Eriksen, el 99’9% de la informació que ens arriba no ens interessa, per tant, les famílies han de discriminar què és rellevant i que no en relació a l’escolaritat dels seus fills i filles. Els més indicats per tal de facilitar que es considerin rellevants les activitats que es proposen des dels centres educatius són els tutors.

Durant la reunió, també es van valorar alguns aspectes de la relació entre docents i famílies i el rellevant paper de les famílies en els processos d’orientació acadèmica i professional dels fills i filles. Va quedar clar que el curs passat es va arribar tard en els processos d’orientació que volien implicar a les famílies. Els curs 2013-2014 els instituts que posin en marxa processos d’orientació hauran de començar abans si volen aconseguir una bona implicació de les famílies a la orientació acadèmica dels seus fills i filles.

 

CALENDARI REUNIONS CURS 2013-2014

NOVEMBRE. Dia 5/11/13. 18 hores.

DESEMBRE. Dia 3/11/13. 18 hores.

GENER. Dia 14/11/13. 18 hores.

FEBRER. Dia 4/2/14. 18H

MARÇ. 4/3/14.  18H

ABRIL. 29/4/14.

MAIG. 20/5/14.

 

PROJECTE AJUNTAMENT DE L’HOSPITALET

En aquesta reunió s’ha explicat la situació actual del projecte de l’Hospitalet. L’ajuntament donarà una quantitat per impulsar un projecte d’aprenentatge servei que es dinamitzarà des de la Universitat de Barcelona, mitjançant l’equip d’investigació.

Els projectes que es van presentar, van ser:

  1. APS. Les famílies estaran implicades des del centre. La metodologia que es farà servir és la de bola de neu.

  2. Tertúlies inter-centes. En aquest moment no es contempla aquesta proposta. És possible que sí en contempli en un futur.

  3. Narratives digitals. Desmuntant tòpics.

 

Els materials que es van presentar els podem trobar en el correu que va remetre la Pilar durant l’estiu.

 

El que cal concretar és el projecte APS. Contempla la participació de famílies, alumnes de l’IES i alumnes de l’UB. Cal tenir en compte, també, els agents del territori.

Propera reunió: Dimarts, 5/11/2013, 18 hores. Lloc: a concretar.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s